3
Restyle huisstijl
Provincie Utrecht
Een heldere stijl met behoud
van eigen identiteit
Voor de Provincie Utrecht hadden we al vaker kleine opdrachten gedaan, op verschillende niveaus. Daarbij bleek al dat er een wildgroei aan middelen was ontstaan. Er werd van alles door elkaar gebruikt en er zat totaal geen lijn meer in. De voorgeschreven huisstijl bleek in de praktijk niet goed toepasbaar.

Standaardiseren

Bij de verhuizing naar het nieuwe provinciehuis werd ons gevraagd onze visie op de huisstijl te geven. Een oriënterend gesprek, van hoe kijken jullie ertegenaan en wat zouden jullie veranderen. Met als enige kanttekening dat de look & feel behouden moesten blijven en dat het logo niet veranderd mocht worden.

We hebben ons eerst gericht op de basiselementen van de huisstijl: het provinciewapen en het logo. Daar bleken allerlei verschillende versies van te zijn: verschillende kleuren, verschillende maten, verschillende afwerkingen qua druk en papier. Voor ons was direct al duidelijk dat het logo te rommelig was en niet klopte. We wilden er meer rust in brengen, meer standaardiseren. Dus hebben we dat, brutaal als we zijn, bij de eerste presentatie toch naar voren gebracht. En eigenlijk hadden we vrij snel iedereen om.

Strak, helder & fris

Op basis van bestaande elementen hebben we een restyling gemaakt van het logo. Geen compleet nieuw logo - een leek ziet het verschil misschien niet eens - maar een strakkere versie van het origineel. En dat doorvertaald naar een heldere, frisse huisstijl. Een basisstramien dat in alle middelen kan worden toegepast, van de rapporten en de brochures tot de auto’s en de kleding. De complete huisstijl is, voor iedereen toegankelijk, online gepubliceerd.

“Er waren zo veel verschillende communicatiemiddelen ontstaan, waarvan een flink aantal in de praktijk nauwelijks nog gebruikt werd. Ontwerp77heeft alle bestaande middelen gefilterd en gestandaardiseerd. De uitstraling naar buiten toe is nu veel helderder en krachtiger. Bovendien is de productie van nieuwe middelen makkelijker en goedkoper geworden. Makkelijker voor ontwerpers en mensen die ermee gaan werken, en makkelijker voor ons om te checken of iets volgens de richtlijnen is ontworpen.”

Marijn van Rensen, projectmedewerker huisstijl

ontwerp77©2019info@ontwerp77.nl0343 55 13 10aanmelden nieuwsbrief