10
inrichting spoorinfra expo
Ontmoeten en inspireren in Railcenter Amersfoort
Op het terrein van de oude Wagenwerkplaats in Amersfoort is in maart 2017 het nieuwe gebouw van Railcenter geopend. In dit prachtige pand, in een omgeving die ruim honderd jaar spoorgeschiedenis herbergt, hebben we een expositie gebouwd waar bezoekers kunnen ervaren wat het Railcenter is, waar het voor staat en wat er allemaal kan.

Kennisoverdracht
Railcenter is een walhalla voor professionals in de railinfra. Hier zijn faciliteiten om nieuwe technologieën te testen en situaties op het spoor te simuleren. Er worden opleidingen verzorgd, van van mbo tot universitair niveau. Het biedt een podium voor spoorbedrijven om te laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen. En het is een plek waar vakmensen op allerlei niveaus elkaar ontmoeten. Zo stimuleert Railcenter samenwerking en kennisuitwisseling binnen de railsector. In de expositie gaat het niet zo zeer om kennisoverdracht, maar staat de beleving centraal. Wie hier geweest is, moet het wow-gevoel meekrijgen. Van een railsector die innovatief, modern en volop in beweging is, die internationaal voorop loopt en cruciaal is voor de mobiliteit van Nederland.

Stijl: futuristische vormen
De stijl is afgeleid van de schema­tische weergave van het spoor zoals we die kennen uit de tram, de metro en de stations. Een netwerk van stippen, dat staat niet alleen symbool voor het spoornetwerk, maar ook voor het netwerk van mensen áchter het spoor. Elke schakel in dit netwerk heeft zijn functie: van de elektromonteur tot de minister van verkeer en waterstaat. Als een van die schakels uitvalt, heeft dat gevolgen voor de andere. Deze stijl is in 2D doorgevoerd, maar ook in de 3D ontwerpen van de expositiemeubels en de ontvangstbalie.

Spoorbeleving
Bij binnenkomst in het railcenter valt als eerste de ontvangstbalie met zijn futuristische vormen op. Vanaf daar volgt men de lijnen in het trappenhuis naar boven, waar op de eerste verdieping de expo is ingericht. Daar hebben we een historiewand ingericht, waar de ontwikkeling van het spoor wordt gereconstrueerd. Hier is ook de game Spoorspreuk, waarbij je waar je elektro speelt met vaktermen en uitdrukkingen uit de spoorwereld. De expositie is in 5 hoofdthema’s verdeeld: veiligheid, vakmanschap, duurzaamheid, innovatie en betrouwbaarheid. Die thema’s zijn verbeeld op de wand van de expo en in de twee grote ‘spoorpoorten’. Aan de buitenkant laagdrempelig, van binnen wat meer verdiepend, voor de insiders. Voor de inspiratie enrealisatie van de expositie hebben we samengewerkt met Podium en Flink

Willem Brummel, directeur Railcenter: ‘De expo wordt veel gebruikt. Er zijn rondleidingen voor groepen, maar ook veel mensen die het leuk om in de pauze van een cursus of vergadering een rondje door de expo te maken en zich te verwonderen over alles wat Railcenter te bieden heeft. Precies zoals we hadden beoogd.’

ontwerp77©2019info@ontwerp77.nl0343 55 13 10aanmelden nieuwsbrief