12
Bezoekerscentrum
i.r. D.F. Woudagemaal
Inrichting en vormgeving
informatiecentrum
Het i.r. D.F. Woudagemaal bij Lemmer is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld en sinds 1988 UNESCO werelderfgoed. Superindrukwekkend, deze kathedraal van stoom, met grote vliegwielen en oude stoom­machines.

Lege ruimte

We waren dan ook apetrots dat we in 2011 samen met communicatiebureau Podium de inrichting mochten verzorgen van het nieuwe bezoekerscentrum dat naast het gemaal werd gebouwd. Maak de inrichting voor het informatiecentrum. Hier heb je een lege ruimte, zo gaat het gebouw er ongeveer uitzien, kom maar op. Dat kwam onze opdracht op neer. Samen met Podium zijn we gaan bedenken welke kennis we over wilden brengen. Een bezoek aan het gemaal zelf is een belevenis, maar voordat men daar naar binnen gaat, wil je ze het een en ander uitleggen. Over stoom, over de functie van een gemaal, over de geschiedenis. Die informatie hebben we geclusterd rond de thema’s water en stoom.

Buizen

In het gemaal zelf lopen overal gekleurde buizen waar water, stoom of olie doorheen loopt. Aan de kleur van de buis kun je zien wat er doorheen gaat. Die gekleurde buizen hebben we als uitgangspunt genomen voor de vormgeving van de expo. Ze vormen het verbindende element tussen de verschillende thema’s.

Bij de inrichting van een bezoekerscentrum moet je goed nadenken over de indeling van de ruimte. Hoe het handig is qua doorloop, waar je mensen ontvangt, hoe groot het entreegebied moet zijn. Architecten maken zich vaak in de eerste plaats druk om of iets mooi is en verliezen soms de functionaliteit een beetje uit het oog. Ontwerp77 kan goed functioneel denken, is architectonisch sterk en kan daardoor ook goed architecten begeleiden of aansturen. Ze weten een gebouw zo te tweaken dat het geschikt is voor grote bezoekersstromen. Bij een project als het Woudagemaal, waarbij het gebouw zich nog op de tekentafel bevond, is dat van grote waarde.

Karin Dibbets, projectleider Podium

ontwerp77©2019info@ontwerp77.nl0343 55 13 10aanmelden nieuwsbrief